Popis
Himálajská sůl hrubá %%obrazek%% Himálajská sůl vznikla před neuvěřitelnými 200 miliony lety v prostoru dnes nejvyššího pohoří světa, kde však kdysi bývalo moře. Po jeho odpaření zde v důsledku klimatických změn zůstaly mocné vrstvy minerální soli, která se při pozdějších posunech hornin dostala pod zemský povrch. V současnosti se zdroje této soli nachází na území dnešního Pákistánu až v hloubce několika set metrů, odkud se těží. Himálajská sůl je čistě přírodní a neobsahuje žádné přídavné látky. Naopak se v ní ukrývá velké množství minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o hořčík, draslík, sodík, vápník a fosfor, dále selen, zinek, jód a měď. Typické růžové zbarvení způsobuje obsah železa. To znamená, že čím je sůl růžovější, tím více železa je v ní zastoupeno. Hrubá himálajská sůl se hodí výtečně jako posypka na nejrůznější slané pečivo včetně domácího chleba. Lze ji však použít i do některých dezertů, obzvláště těch se slaným karamelem. A pochopitelně ji lze také v mlýnku snadno pomlít najemno.

Parametry

množství 1000 g

Výrobce Bylík