Popis
Kakaové boby plod %%obrazek%%Kakaovník pravý (latinsky Theobroma cacao) je stálezelený strom, jehož původním domovem je Jižní Amerika. V současnosti je však pěstován i v dalších tropických oblastech světa. Má silný kmen, ze kterého vyrůstají plstnaté větve. Lesklé listy jsou celokrajné, květy narůžovělé a oboupohlavní. Zajímavostí stromu je takzvaná kmenokvětost, kdy květy vyrůstají přímo z kmene či větví. Je tomu tak proto, že následný plod je poměrně těžký a velký, může dosahovat až 30 cm. Uvnitř se ukrývají hnědavá semena – kakaové boby. Kakaovník je považován za antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. V kakaových bobech nalezneme tuky (ty jsou zastoupeny více než 50 %), především kyselinu stearovou, z mikroživin dále například hořčík, mangan, železo, zinek a měď. Kakaové boby mají celou řadu zajímavých možností využití v kuchyni. Nadrcené je lze použít jako posypku při výrobě dezertů a cukrovinek, vynikající jsou v ovesných a jiných obilných kaších nebo v domácím műsli. Boby lze přidat rovněž do oblíbených smoothie nápojů a zajímavě ochutí třeba i marinády k nakládání masa.

Parametry

množství 500 g

Výrobce Bylík