Popis
Nové koření celé %%obrazek%% Původ nového koření nalezneme na ostrově Jamajka, který leží v Karibském moři. Jedná se o sušené bobule pimentovníku pravého neboli pimentovníku lékařského (latinsky Pimenta dioica), mohutného stromu s jednoduchými tuhými listy a drobnými bílými kvítky. Do Evropy proniklo nové koření oproti jiným druhům poměrně pozdě, událo se tak až v průběhu 17. století. Kuličky nového koření obsahují mimo jiné polysacharidy, třísloviny, flavonoidy, silice (až 14 %), glykosidy a oleje. Jsou rovněž zdrojem některých vitaminů a minerálních látek. Novému koření se někdy přezdívá hřebíčkový pepř či jamajský pepř - a to proto, že v sobě kombinuje chuť hřebíčku, pepře a skořice. Celé kuličky koření se uplatní zejména při přípravě vývarů a omáček nebo při nakládání masa a zeleniny. Pokud se jednoduše podrtí, je jejich využití ještě širší, vyzkoušet je lze kupříkladu pro dochucení nejrůznějších marinád, gulášů nebo pod maso.

Parametry

množství 150 g

Výrobce Bylík