Popis
Para ořechy plod %%obrazek%% Zdrojem para ořechů je juvie ztepilá (latinsky Bertholletia excelsa), až úctyhodných 50 metrů vysoký strom, jehož domovem jsou deštné pralesy jihoamerického kontinentu. Má velké kožovité listy oválného tvaru a žluté květy uspořádané v latách. Plodem je tobolka ukrývající semena – para ořechy, přičemž každý z ořechů je obalený pevnou skořápkou. Para ořechy jsou vysoce ceněné nejenom pro své delikátní chuťové vlastnosti, ale pozornost poutají rovněž svým složením. Obsahují především mononenasycené mastné kyseliny, dále v nich najdeme bílkoviny, sacharidy, provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, D a E, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík, mangan, selen, vápník, zinek a železo. Pro para ořechy je charakteristická příjemná jemně nasládlá chuť se smetanovým podtónem. Jsou výtečné jako zdravá vydatná svačinka, ale uplatní se i v kuchyni. Lze je použít například při přípravě rozličných dezertů, moučníků a cukrovinek, hodí se do domácích müsli tyčinek, a pokud se nasekají, mohou zajímavě oživit také saláty nebo jiné slané pokrmy.

Parametry

množství 250 g

Výrobce Bylík