Popis
Šípek drcený s jádry %%obrazek%% Neodmyslitelnou součástí české krajiny je růže šípková (latinsky Rosa canina). Jedná se o poměrně mohutný ostnitý keř, kterého zdobí v pozdním jaru narůžovělé voňavé květy, zatímco na sklonku léta a během podzimu je obsypán nepřehlédnutelnými červenými šípky. Nejedná se však o plody v pravém slova smyslu, nýbrž o takzvané souplodí nažek. Šípky obsahují celou řadu zajímavých látek, mimo jiné významné množství vitaminu A a C. Příznivě působí na správnou činnost dýchacího systému a obecně normální stav organismu. Podporují přirozenou obranyschopnost, přispívají ke zdraví pokožky i k hojení ran, vyzkoušet je lze rovněž při nepříjemném pocitu těžkých nohou. V neposlední řadě se uvádí také pozitivní vliv na mentální zdraví. Růže šípková náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, podporuje normální funkci trávení, močového měchýře a ledvin, napomáhá udržovat zdravé klouby. Ze sušených šípků se připravuje oblíbený nálev, jsou rovněž součástí mnoha čajových směsí. Tradiční využití mají i v kuchyni, uveďme alespoň vynikající šípkovou marmeládu a také šípkovou omáčku, která se výtečně hodí zejména ke zvěřině.

Parametry

množství 400 g

Výrobce Bylík