Popis
Bohatý zdroj bílkovin, ale i vitamínů a minerálů Červená čočka původně pochází z Turecka, je však neodmyslitelnou součástí indické kuchyně. Obsahuje množství vitamínů, vlákninu, bílkoviny i minerální látky jako selen, zinek, fosfor a železo. Čočka je přirozeně bezlepková. Červená čočka je plnohodnotná bílkovina, proto je velice oblíbená mezi vegetariány a vegany, kteří s ní rádi nahrazují maso. Můžete vyzkoušet také čočku hnědou, černou, zelenou či čočku loupanou (mungo). Čím je červená čočka specifická? Nemá slupku, proto nezpůsobuje potíže s nadýmáním jako ostatní druhy čočky. Nemusí se také předem namáčet, lehce se rozvaří a rozmixováním z ní vytvoříte hladkou kaši. Červená čočka se skvěle hodí k zahuštění omáček, místo jíšky a vyrobíte z ní lahodné slané pomazánky. Dochutí teplé i studené saláty nebo pečenou zeleninu. Uvaříte z ní polévku nebo ji můžete použít jako zavářku. Je vhodná pro přípravu slaných placek, můžete ji např. smíchat s vajíčkem nebo strouhaným sýrem a opéct na pánvi. Příprava: Červenou čočku propláchněte ve vodě a nasypte do hrnce. Čočku zalijeme vodou v poměru cca 1:2 (jeden hrnek čočky a dva hrnky vody). V nezakrytém hrnci vařte cca 7-12 minut. Po uvaření získá červená čočka mírně žlutou barvu. Přidejte sůl a promíchejte. Čočku uchovávejte v chladu a suchu. Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota 1260 kj / 301 kcal Tuky 0,8 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g Sacharidy 34,0 g - z toho cukry 2,0 g Vláknina 2,0 g Bílkoviny 26,0 g Sůl 0,01 g.