Popis
Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. “ Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku. Plodu bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno. Pro plod je typická tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva – ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační. Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září. Použití: antioxidant, čištění – vylučování, přirozená obranyschopnost – imunitní systém, hladina cukru v krvi, respirační zdraví, kontrola hmotnosti. Příprava: Jednu čajovou lžičku sušeného plodu zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Pít 1–2× denně. Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu.

Parametry

dostupnost skladem