Popis
Mandle plátky %%obrazek%% Mandle jsou plodem mandloně obecné (latinsky Prunus dulcis), košatého stromu či keře, který sice není na evropském kontinentu původní, přesto je ale především ve Středomořské oblasti již dlouho rozšířen. A setkat se s ním můžeme i na jižní Moravě, kde se mandloně začaly více pěstovat již v první polovině 20. století. Do současnosti se podařilo dochovat unikátní mandloňový sad u Hustopečí, kde lze v brzkých jarních měsících obdivovat krásu narůžovělých voňavých květů. Mandle se řadí bezesporu k vůbec nejoblíbenějším „ořechům“. Mají charakteristicky dírkovaný povrch a zploštělý, na jedné straně zašpičatělý tvar. Uvnitř se skrývá celá řada zajímavých mikroživin. Z vitaminů se jedná především o vitaminy B1, B2, B6, E a niacin, z minerálů to je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo. Plátky loupaných mandlí mají vysoce dekorativní vzhled, proto se hodí skvěle k ozdobení různých dezertů, řezů, dortů a cukrovinek. Použít se dají také do sladkých kaší, jogurtů nebo třeba ovocných salátů.

Parametry

množství 500 g

Výrobce Bylík