Popis
Paprika pálivá mletá %%obrazek%% Pálivá paprika je jedno z celosvětově vůbec nejoblíbenějších koření, bez kterého se neobejdou především milovníci ostřejší kuchyně. Zdrojem chilli papriček je keřík z čeledi lilkovitých, jehož původním domovem je středoamerický kontinent, odkud se v průběhu 16. století dostal do Evropy. Zde byl dlouho pouze okrasnou rostlinou, ale záhy si získaly věhlas i jeho plody. Pálivá forma papriky obsahuje kapsaicin. Ten je považován za antioxidant, to znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. Přispívá také ke zdravému vzhledu vlasů, roli hraje při jejich růstu. Kromě toho udržuje normální metabolismus sacharidů a lipidů, v neposlední řadě působí na termogenezi, respektive energetický výdej. V mleté podobě je pálivá paprika takřka univerzálním kořením, které se hodí do všech pokrmů, kterým chceme dodat pikantní ostrou chuť. Skvělá je zejména do gulášů, omáček, polévek, těstovin, luštěnin a nejrůznějších marinád či dresinků.

Parametry

množství 10 g

Výrobce Bylík