Popis
Pekanové ořechy %%obrazek%%Zdrojem populárních pekanových ořechů je ořechovec pekanový (latinsky Carya illinoinensis), mohutný listnatý strom s rozlehlou korunou, který má střídavé lichozpeřené listy. Květem je jehněda, plodem peckovice, kdy se pod slupkou ukrývá jediná pecka – pekanový ořech. Ten svým vzhledem na první pohled připomíná nám známější vlašský ořech, ale oproti němu má více protáhlý tvar. Domovem ořechovce jsou jižní oblasti Severní Ameriky. V pekanových ořeších nalezneme především „zdravé tuky“ (až 70 g na 100 g plodů), dále bílkoviny, vlákninu a z mikroživin například vápník, sodík, železo, zinek, fosfor, hořčík, mangan a měď. Pekanové ořechy se skvěle hodí k dozdobení dortů, řezů, zmrzlinových pohárů a dalších sladkých dezertů, kterým propůjčí luxusní vzhled. Nastrouhané nebo nasekané se hodí rovněž jako posypka na širokou škálu sladkých i slaných pochoutek, lze je ale přidávat také do samotného těsta, krémů a náplní. Pro svou jemnou ořechovou chuť jsou však vynikající i samotné.

Parametry

množství 200 g

Výrobce Bylík