Popis
%%obrazek%% Zdrojem piniových oříšků je borovice pinie (latinsky Pinus sibirica), až 30 metrů vysoký jehličnan, pro který je charakteristická široce rozložitá koruna ve tvaru deštníku. U nás neroste, protože jí nevyhovují zimní mrazivé teploty. Piniové oříšky nejsou ořechy v pravém slova smyslu, jedná se totiž o semena. Ceněné jsou především pro svou delikátní nasládlou chuť se smetanovým podtónem. Najdeme v nich však i celou řadu zajímavých látek, jedná se například o vitamin A, C, D, E a K, z minerálních látek pak o draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek a železo. Piniové oříšky jsou oblíbenou součástí italského pesta. Vyzkoušet je lze do slaného i sladkého pečiva, případně mohou sloužit jako jeho posypka. Netradičně oživí také zeleninové a ovocné saláty, nejrůznější nádivky, pečené maso a těstoviny. Pro zvýraznění chuti je stačí krátce osmahnout na pánvi.

Parametry

množství 250 g

Výrobce Bylík