Popis
Jak používat chia semínka Chia semínka se konzumují vcelku i mleté. Dají se konzumat jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva, jogurtů, koktejlů, dezertů a kaší. Chia semínka výborně zasití organismus. Semínka lze kombinovat do různých pokrmů. Semínka lze konzumovat i ve formě gelu. Postačí když semínka namočíte na 5-10 minut do vody. Gel lze přidat do kaší, tvarohu, těsta, ale i nápojů. Charakteristika chia semínek • Antioxidační účinky • Zdroj omega 3 mastných nenasycených kyselin • Obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů Semínka mají šedo-černou barvu a jsou dlouhá okolo jednoho milimetru. Díky hydrofilním vlastnostem tvoří chia semínka při kontaktu s tekutinou gel. Chia semínko jsou lehce stravitelná. Složení Semena šalvěje hispánské 100% Nutriční hodnoty ve 100g Energie: 1948 kJ/ 473 kcal; Tuky: 35 g - z toho nasycené mastné kyseliny 3 g, Sacharidy: 2,1 g - z toho cukry 0,1 g; Vláknina: 30 g Bílkoviny: 19 g; Sůl: 0 g Průměrné hodnoty vitamínů a minerálů ve 100 g chia semínek (V závorkách jsou uvedeny doporučené denní dávky) Vápník: 631 mg (800 mg); Železo: 7. 7 mg (14 mg); Hořčík: 335 mg (375 mg); Fosfor: 860 mg (700 mg); Draslík: 407 mg (2000 mg); Zinek: 4. 5 mg (10 mg); Vitamín C: 1. 6 mg (80 mg); Vitamín B1: 0. 62 mg (1. 1 mg); Vitamín B2: 0. 17 mg (1. 4 mg); Vitamín B3: 8. 83 mg (16 mg); Vitamin A: 54 IU; Vitamin E (alfa-tokoferol): 0. 5 mg (12 mg) Dávkování Dne 22. ledna 2013 vyšlo nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97, ve kterém se uvádí, že doporučená denní dávka u balených semen chia je 15 g. Ve stejném nařízení vyšlo i to, že v určitých druzích potravin se může používat maximálně 10% chia semen. Skladování skladujte v uzavřeném obalu, v suchu, mimo přímé sluneční záření Alergeny bez alergenů Země původu Argentina/Paraguay Výrobce Wolfberry s. r. o. , Bohunická 5, 619 00 Brno Obsah 1 kg.