Popis
Kokosový ořech je druh ovoce, který roste na kokosových palmách převážně v tropech, a to po celém světě. Palmy produkují až 150 plodů ročně a lidé je pěstují již 3000 let. Je zajímavé, že ořechy kokosu jsou jedněmi z největších semen na světě a využívá se jak jejich dužina, tak slupka i voda. Kromě kuchyně se kokos využívá také v kosmetickém průmyslu na výrobu mýdel, sprchových gelů, peelingů a mnoho dalšího. Chuť ořechu kešu je sladší a méně intenzivnější než třeba u arašídů nebo vlašských ořechů. Kešu ořechy rostou na 12 metrů vysokém stromě s názvem ledvinovník západní. Pěstuje v oblasti tropů a pochází z Brazílie. Plodu stromu se říká "kešu jablko" a nacházejí se v něm jedlé nažky, které známe právě jako ořechy kešu. Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí. Složení Kokosové chipsy, KEŠU OŘECHY, MANDLE sladké, rozinky sultánky, slunečnicový olej. Může obsahovat stopy lepku a ostatních skořápkových plodů. Alergeny Skořápkové plody Skladování Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.

Parametry

energetická hodnota 2 330 kj / 556 kcal
tuky 43,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny 21,0 g
sacharidy 23,5 g
z toho cukry 24,2 g
vláknina 7,9 g
bílkoviny 14,5 g
sůl 0,07 g